De Veldtochten

In december 1943 is de “4th Troop” in Italië en is aldus de eerste Belgische Eenheid van de Belgische Landmacht om de strijd te hervatten, na de capitulatie van het Belgische Leger in 1940.

Te zien: – de laders van het machinegeweer die het leven van Sgt ANNEZ de TABOADA hebben gered;

 

Eeen exemplaar van de kledij van een kloostergemeenschap van Montenero, die aan sommigen de gelegenheid gaven zich in de sneeuw te camoufleren,

het veldbed en de stoel van dokter VANPEPERSTRAETE F.

In maart 1944 is ze in actie op het Eiland Vis in Joegoslavië aan de zijde van de partizanen van TITO. Na zijn terugkeer in juni in Engeland, te laat om deel te nemen aan de ontscheping, neemt ze deel op 1 november 1944 aan de eerste aanvalsgolf gedurende de ontscheping en de verovering van het Eiland Walcheren. Het eiland is overmeesterd na 9 dagen zware gevechten.
In april 1945 bevindt de “4th Troop” zich met een beveiligingsopdracht in het Noorden van Duitsland en op zoek naar de Belgen die het nazi uniform hadden gedragen. De Majoor SBH HELLEBAUT, hoofd van het « Waalse Legioen » werd door hen aangehouden en onder de bewaking van Majoor DANLOY naar België overgebracht.

Te zien : – de curvimeter van de Chef van het “Waals Legioen”.

Vier Commando’s lieten hun leven tijdens de veldtochten :
Kpl MAIRESSE M. – Lt DETON A. – Lt MENY A. – Kpl DIVE F.